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Columbia, South Carolina 29211 

 
OSH Program Directive Number 80-1926.550-2 (REVISED) 
 
Subject:  “Forbidden Zone” As Applied To Cranes and Derricks When 

Operating In The Vicinity Of Electrical Distribution And 
Transmission Lines. 

 
Standard:  Article VII, Sections 1926.550 (a) (15) (i), (ii), and (iii), Rules and 

Regulations, Commissioner of Labor, State of South Carolina. 
 
Cross Reference to 
Federal Standards: 29 CFR 1926.550 (a) (15) (i), (ii), and (iii). 
 
Background:  There has been some recent publicity over the “forbidden zone” 

interpretation of the above referred standards. This directive 
clarifies the area included in the “forbidden zone”. 

 
Interpretation:  The forbidden work area is that area within a 10-foot radius of any 

part of the energized power line. Any penetration of the area by 
any portion of a crane would be considered as an alleged violation 
of the subject standard. It is also considered to be an unsafe act 
when a crane operator passes any part of his crane or the attached 
load over any energized power line. 

 
 The minimum clearance of 10 feet as used in Article VII, Section 

1926.550 (a) (15) (i) applies in any direction from any applicable 
line. This interpretation excludes extending the minimum clearance 
due to the height of the lines or the height of any part of the crane 
or load. 

 
 The attached sketch number SK-75-1926.550-2 shall be used as the 

OSH Division’s interpretation of the subject standard for 
enforcement purposes. 

 
Effective Date:  This instruction is effective upon receipt and will remain in effect 

until cancelled or superseded by amendment to the Regulation or 
program directive. 

 
William M. Lybrand, Director 
September 23, 1980 
 
 


