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OSH Program Directive Number 77-1910.178-2 
 
Subject:  Article VI, Section 1910.178 (m) (12) (ii) as applied to Industrial 

Powered Trucks. 
 
Standard:  Article VI, Section 1910.178 (m) (12) (ii), Rules and Regulations, 

Commissioner of Labor, State of South Carolina. 
 
Cross Reference to 
Federal Standards: 29 CFR 1910.178 (m) (12) (ii) 
 
Background:   Several inquiries have been received regarding the intent of the 

referred standard. 
 

a. Both ANSI B56.1-1969 and ANSI B56.1-1975 clearly defines 
the types of industrial powered trucks. In each case only one 
configuration in which the operating controls are so located 
that the operator and the forks move together, which is the 
“order picker truck, high lift”. The definition of this industrial 
truck is the same in both editions of the ANSI Standard and 
states: 

 
“A high-lift truck controllable by the operator stationed on a 
platform moveable with the load engaging means and intented 
for (manual) stock selection. The truck may be capable of self-
loading and/or tiering.” 
 

b. Paragraph 1910.178 (q) (6) of the standards and paragraph 503 
of the 1969 edition and paragraph 501 of the 1975 edition of 
ANSI B56.1 prohibits modification of an industrial truck 
without prior approval of the manufacturer. Therefore the only 
industrial truck which would have the controls elevatable is the 
order picker truck, high lift type. 

 
c. Section 1910.178 (m) (12) (ii) is identical to paragraph 603L 

(b) of ANSI B56.1-1969 and was intended to protect the 
operator of order picker trucks during routine operations. 
Paragraph 513 of ANSI B56.1-1975 expands this paragraph to 
provide for the elevating of personnel with an industrial 
powered truck. 

 
Interpretation:  



a. Section 1910.178 (m) (12) (ii) cannot be used to require 
employers to install elevatable controls on other than order 
picker truck, high lift types. 

 
b. Based on the requirements of Section 1910.178 and both 

editions of the ANSI B56.1, only the high lift order picker type 
industrial truck could have the controls elevatable without 
special authorization by the manufacturer. If elevatable 
controls are installed on any other type of industrial powered 
truck, then that truck must meet the control criteria established 
for order picker type industrial trucks in Section 1910.178(m) 
(12). In addition, there must also be documentation, available 
by the employer, that the modification was accomplished by 
and/or approved by the manufacturer. 

 
c. Our State OSH policy is that personnel could be elevated on 

other types of high lift industrial powered trucks provided: 
 

(1) That a substantial platform with guardrails is secured to the 
backrest or lifting carriage. 

 
(2) That the operator of the industrial truck remain in the 

operating position at all times while personnel are on the 
platform. 

 
(3) That overhead protection be provided for the platform as 

well as the operator of the industrial truck where overhead 
exposures are present. 

 
Effective Date:  This instruction is effective upon receipt and will remain in effect 

until cancelled or superseded by amendment to the Rules and 
Regulations. 

 
William M. Lybrand, Director 
July 25, 1977 


