
South Carolina Department of Labor, Licensing and Regulation 
Division of Labor 

Office of Occupational Safety and Health 
Columbia, South Carolina 29211 

 
OSH Program Directive Number 78-1910.178-4 
 
Subject:  Article VI, Section 1910.178 (g) (2); Battery Charging Stations for 

Fork Lifts and Other Industrial Trucks. 
 
Standard:  Article VI, Section 1910.178 (g) (2), Rules and Regulations, 

Commissioner of Labor, State of South Carolina. 
 
Cross Reference to 
Federal Standards: 29 CFR 1910.178 (g) (2). 
 
Background:   The purpose of this directive is to clarify the subject standard as it 

applies to “battery charging” areas where power industrial truck 
batteries are charged only. 

 
Interpretation: “Battery Charging” areas where power industrial truck batteries are 

charged only-no maintenance is performed, batteries are not 
removed from the trucks and no electrolyte is present in the area-
are not subject to the requirement of Article VI, Section 1910.178 
(g) (2). The charging areas shall be in compliance with Article VI, 
Section 1910.178 (g) (1), (8), (9), (10), (11) and (12). Personal 
protective equipment shall be used when and where required. 

 
Effective Date:  This instruction is effective upon receipt and will remain in effect 

until cancelled or superseded by amendment to the Rules and 
Regulations. 

 
William M. Lybrand, Director 
May 31, 1978 


